Makréla, Egészben sült makréla
Cikkek A makréla fogyasztásának előnyei A makrélának számtalan fajtája ismert, a legnépszerűbb mégis a közönséges vagy atlanti makréla általában ezt fogyasztjuk, és ennek halászata számottevő. Ezek a makréla úszó halak jellemzően Európa és Észak-Amerika hidegebb tengereiben fordulnak elő.
A makrélakonzervek ízletes alternatívát kínálnak a konzerv szardínia, tonhal vagy lazac helyett. Ez a magasabb zsírtartalmú halak közé tartozik, egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavakban igen gazdag, így rendszeres fogyasztása segíthet megőrizni szívünk egészségét.
Mindössze 85 g makréla csaknem 1,1 g Omega-3 zsírsavat tartalmaz! A tonhalhoz hasonlóan a makréla makréla fontos fehérje- és B-vitamin forrás: nagy mértékben tartalmaz például B12 vitamint. Ezen felül a makréla rengeteg szelént, és egyéb fontos ásványi anyagot tartalmaz, melyek gátolják a szabad gyökök kialakulását a szervezetünkben.
Előfordulása[ szerkesztés ] A közönséges makréla elterjedési területe az Atlanti-óceán északi része, keleten Észak- Norvégiától Nyugat-Afrikáig és az Azori-szigetekig. Még előfordul az Északi-tengerbena Balti-tenger nyugati részén, a Földközi - és makréla Fekete-tengerben is. Megjelenése[ szerkesztés ] Ennek a halnak a teste megnyúlt, orsó alakú, vékony faroknyéllel, hegyes arcorral és széles szájnyílással. Szemei nagyok, szemhéjuk átlátszó amely függőleges rést hagy szabadon a pupilla fölött. A felső állkapocs két eleme összeforrt egymással, így az nem mozgatható előre.
A makréla fajtái: Atlanti vagy közönséges makréla Ragyogó, kékeszöld színe, valamint különleges mintázata miatt ez a fajta könnyedén azonosítható. Súlyuk általában fél kg körüli, méretük cm között változik.
Ezek a makrélák kissé sötétebb húsúak, mint például a spanyol makréla, és erőteljesebb, olajosabb ízűek. Jack Súlyuk általában dkg között változik, húsuk világosabb, krémszínű. A spanyol makrélához hasonlóan enyhébb, édeskésebb íze van — gyakran használják ezt a fajtát konzervekhez.
Király Ez a csendes-óceáni makrélafajta ízében nagyon hasonlít az atlanti makrélára, határozott textúrájú, karakteres, gazdag ízvilág jellemzi. Csendes-óceáni A közönséges makrélához hasonlít ízében makréla textúrájában is. Testükön foltok és hullámos minták találhatók, méretük 20 cm körüli.
Spanyol Ezeket a sötétzöld halakat ragyogó ezüst és arany-sárga foltjaik különböztetik meg a többitől. Átlagos testtömegük 1 kg körüli, ízük enyhe, visszafogottabb.
Tropicarium Budapest - 300 új makréla érkezett
Zsírtartalmuk alacsonyabb, mint más makréláké az atlanti makrélának körülbelül egyharmada.